Funksjonalisme 1927 - 1945

#

I Oslo ble funksjonalismen introdusert mot slutten av 1920-tallet. Fritidsarkitektur, villaer og mindre murgårder hadde ofte en sammensatt komposisjon. De enklere leiegårdene ble preget av større regelmessighet i fasadene.

Utgangspunktet for funksjonalismen var et ønske om å frigjøre arkitekturen fra konvensjoner og stiluttrykk. Bevegelsen oppstod blant teoretikere og arkitekter i Frankrike, Tyskland og Nederland.

I Skandinavia er funksjonalisme den mest brukte betegnelsen på den modernistiske arkitekturretningen som oppstod på 1920-tallet. «Funkis» var opprinnelig et svensk skjellsord som gjorde narr av de renskårne bygningene.

Funksjonalismen var i begynnelsen et politisk sosialt program. Arkitektene ville bygge rasjonelt med moderne materialer, uten ornamentikk og historiske referanser. Funksjonelle og praktiske behov skulle være utgangspunktet for bygningene. Det var viktig å sikre lys og luft til alle. Boligene skulle være sunne og lettstelte.

På tross av at funksjonalismen ikke var tenkt å være en stil i tradisjonell forstand fikk bygningene en rekke felles kjennetegn.

Kjente monumentalbygninger og strøk

  • Ekebergrestauranten
  • Kunstnernes hus
  • Rådhuset
  • Fysikkbygningen på Blindern
  • Saga Kino (Odd Fellow-gården)
  • Samfunnshuset (Sentrum Scene)
  • Heia ved Bygdøy allé
  • Blindern, Kampen - Vålerenga, Jordal - Galgeberg, Sinsenbyen, Briskeby, Bislett.

 

Bygningskropp

Rektangulær, kubisk eller buet, kombinasjon av flere volumer, høyt og lavt. Både symmetri og asymmetri. Flate tak. Balkonger/altaner med avrundete sider eller skråstilt mot fasaden.

IMG_1611.jpg

 

Fasadematerialer

Ubehandlet eller pusset og malt tegl/betong. Naturstein i forblendinger, dørportaler, dekorative bånd. Rekkverk i fasademateriale, av bølgeblikk eller enkle jernspiler.

IMG_1805.jpg

 

Dører

Speilinndeling eller trelameller. Glassfelt. Hamret, etset glass eller trådglass. Dørhåndtak av tre, messing, bronse, jern, krom.

IMG_1846.jpg

 

Vinduer

Liggende eller kvadratisk format, gjerne i “bånd”. Flere fag uten sprosser. Små runde vinduer. Hjørnevinduer. Vinduer av støpejern forekommer.

IMG_1607.jpg

 

Dekor

Ingen ornamentikk. Kontraster mellom materialer og overflatestruktur. Enkle bånd/mønstre i tegl.

IMG_1843.jpg

 

Farger

Rødlig ubehandlet tegl. Okergult, sitrongult, hvitt, salviegrønt, blått, turkis.

IMG_1213.jpg