Bygningsvernsenteret Murbyen Oslo

Murbyen Oslo er et bygningsvernsenter for Norges historiske murbygninger, med spesielt fokus på Oslos historiske murgårder, den karakteristiske bebyggelsen i pusset tegl fra byveksten i siste halvdel av 1800-tallet og frem til rundt 1930.

Oslo var Europas hurtigst voksende hovedstad i siste halvdel av 1800-tallet. Murgårdsbebyggelsen som ble oppført i Oslo i denne perioden er unik, både fordi den er så utbredt, men også fordi den er relativt godt bevart. Oslos murgårder er ikke bare verdifulle kulturminner, de er også en viktig del av byens identitet. Murgårdene har stått i over 100 år, og kan stå i 100 år til. Murbyen Oslo bidrar til å bevare denne historien.

Nasjonalt ansvar

Murbyen Oslo utvikler metoder for bygningsvern i byer, og er et forbilde for hele landet. Å jobbe med bygningsvern i en by har sine egne utfordringer knyttet til komplekse eierstrukturer, lav rekruttering til murerfaget og manglende kunnskap om tegl og kalkpuss i Norge.

Murbyen Oslo er eneste bygningsvernsenter i Norge som hovedsakelig fokuserer på kunnskap om tradisjonelle materialer og metoder knyttet til eldre murbygninger. Dette arbeidet har stor verdi for flere ulike typer bygninger, inkludert bygårder, industribygg og kirker i både teglstein og naturstein.

Bærekraftig byutvikling

Murbyen Oslo bidrar til bærekraftig byutvikling ved å sørge for at Norges historiske murbygninger blir ivaretatt med tradisjonelle materialer og metoder. Murbyen Oslo skal være et bindeledd mellom de som eier og de som vedlikeholder og istandsetter eldre murbygninger. Vi jobber for å bevisstgjøre, motivere og styrke kompetansen hos eiere av eldre murgårder, og øke håndverkernes kunnskap om tradisjonelle materialer og metoder knyttet til eldre murbygninger. 

Bredt samarbeid

Murbyen Oslo er et resultat av et bredt samarbeid mellom Byantikvaren, Fortidsminneforeningen og aktører i byggebransjen. Murbyen Oslo er en ideell organisasjon og har ingen offentlig myndighetsrolle. Murbyen Oslo skal ikke drive kommersiell virksomhet i konkurranse med andre aktører i markedet for rådgivende og utførende. Vi er i hovedsak finansiert av tilskudd fra Klima- og miljødepartementet, men mottar også driftstilskudd fra Oslo kommune og prosjekttilskudd fra Sparebankstiftelsen DNB og Kulturminnefondet. Byggebransjen bidrar til finansiering av Murbyen Oslo gjennom vårt medlemskap for rådgivere, arkitekter og håndverkere med erfaring fra eldre murgårder.

Kontakt oss

Besøksadresse: Rådhusgata 7
Postadresse: Postboks 1646 Vika, 0119 Oslo
E-post: post@murbyenoslo.no
Telefon: 940 96 907 (mandag - fredag, 09:00 - 15:00)

Våre mål

Naturlig møteplassMurbyen Oslo skal være en naturlig møteplass for alle som ønsker å ta vare på Oslos historiske murgårder. Vi arrangerer byvandringer, seminarer og kurs, i tillegg til å delta på andre relevante arrangementer. Følg med!

Bindeleddet

Bygningsvernsenteret Murbyen Oslo skal være bindeleddet mellom alle som ønsker å ta vare på Norges historiske murbygninger. Vi arrangerer kurs og fagtreff, i tillegg til å delta på andre relevante arrangementer.

Følg med!

Bedre kompetanse

Murbyen Oslo skal bevisstgjøre, motivere og øke kompetansen hos eiere av eldre murgårder. Vi sørger for enkel tilgang til informasjon om vedlikehold og istandsetting. Se også vårt nyeste kurstilbud til gårdeiere, Murbyskolen!

Lær mer!

Riktig kunnskapMurbyen Oslo skal øke håndverkernes kunnskap om tradisjonelle materialer og metoder knyttet til murgårdene. Vi arrangerer kurs i tradisjonelle pussteknikker for alle lærlinger i murerfaget i Oslo.  Bli med

Riktig kunnskap

Murbyen Oslo skal øke håndverkernes kunnskap om tradisjonelle materialer og metoder knyttet til eldre murbygninger. Vi arrangerer en rekke kurs for rådgivere, arkitekter og håndverkere.

Bli med!