Murbydekor

Publisert 15.09.2023
Tekst av Mari Sundbye Forberg

Oslos murgårder er ofte vakkert dekorert. Dekoren skulle vise status og god smak, men kan også ha en praktisk funksjon, for eksempel med å føre vann bort fra fasadene. Mange ulike materialer har vært i bruk for å dekorere fasadene, og i denne artikkelen kan du lese mer om noen av dem.

Flott fasade med variert materialbruk i Tollbugata 8b. Legg spesielt merke til de glaserte, grønne teglsteinene. Foto: Charlotte Wiig/Murbyen Oslo

Teglstein og puss 

Murgårdene er bygget av teglstein, men steinen er ofte skjult bak puss. De fleste murgårdene er opprinnelig pusset med kalkpuss. Dekor i pussen ble laget på stedet av mureren. Dette krevde forståelse for materialene og godt håndverk. Murerne brukte spesialtilpassede sjablonger for å lage trekninger og bånd rundt vinduer og ved etasjeskiller. Hvor komplisert dekor fasaden fikk, varierte med trender og økonomi. Mange av materialene som ble brukt som dekor skulle etterlikne andre, dyrere materialer. Et eksempel er såkalt kvaderpuss, som er en mye brukt pussdekor på første etasje av fasaden. Markeringene i pussen etterlikner mer eksklusiv naturstein. Fargene imiterer også ofte naturstein.

Tegl som skal stå synlig i fasaden, uten puss, er ekstra hardt brent, for å tåle vind og vær. Den kan legges i ulike mønstre, forband, og bli en del av dekoren. På noen gårder er synlig tegl kombinert med puss og gips, mens funksjonalistiske gårder kunne la noen velvalgte mønstre i teglen være eneste dekor. Teglstein kan også glaseres i ulike farger. Denne typen dekorstein måtte importeres, og finnes som regel på storslåtte forretningsgårder.

Dekorativ bruk av teglstein i Hertug Skules gate på Tøyen. Foto: Charlotte Wiig/Murbyen Oslo

Stukkatur

Mye av dekoren på Oslos murfasader er utformet i gips. Dette kalles gjerne stukkatur. Rundt 1850 kom det støpeformer som gjorde det mulig å masseprodusere rimelig gipsdekor. Dekoren, i form av friser, masker eller lister, etterliknet dyrere steinornamenter. Dette ble en svært populær måte å dekorere fasadene på, ettersom det både var rimelig og effektfullt. Gipselementene ble bestilt fra kataloger, gjerne tyske. De kom i standard lengder og størrelser, og ble montert på stedet.

Forseggjorte gipsarbeider i Kirkegata 20. Foto: Charlotte Wiig/Murbyen Oslo

Metall

Metall, særlig jern, har vært mye brukt som dekor på murbyens fasader. Smijern, som er mykt og enkelt å bearbeide, er vanlig i balkonger og gelendre, og som fasadeornamenter, dørgitre og lamper. Støpejern, som er rimeligere, har vært brukt til blant annet figurer, tårn og spir. Utformingen varierer, fra overdådige blomstermønstre til funksjonalismens enkle rekkverk og balkonger. Også andre metaller har vært i bruk. Mange dører har sparkefelt og håndtak i messing, og sink har vært brukt til å lage dekorelementer.

Metall i mange former i Ullevålsveien. Foto: Charlotte Wiig/Murbyen Oslo

Hva truer dekoren?

Hva truer dekoren på murgårdene? Gjennom de siste hundre årene er det mange fasader i Oslo som har mistet sin dekor. Noe dekor har blitt fjernet fordi den har blitt oppfattet som gammeldags og umoderne. Mye har også blitt fjernet i forbindelse med oppussing av fasaden, for å spare penger. Dårlig håndverk kan også gjøre at dekoren blir ødelagt eller utflatet. Noe har også rett og slett falt ned på grunn av dårlig vedlikehold. 

Vi oppfordrer til å ta godt vare på dekoren på din murgård! Den er en viktig del av både gårdens og Oslo bys identitet. Bor du i en murgård der dekoren har blitt fjernet, kan det være mulig å få støtte til å tilbakeføre den.

Norderhovgata. Foto: Charlotte Wiig/Murbyen Oslo